Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ : Βγήκαν μαχαίρια ανάμεσα σε Τραμπ – Ερντογάν! ΗΠΑ – Τουρκία αναστέλλουν τη χορήγηση βίζας


Ένας "διπλωματικός" πόλεμος που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. ΗΠΑ και Τουρκία κλείνουν η μια στην άλλη την… πόρτα και αναστέλλουν τη χορήγηση βίζας. Η κόντρα Τραμπ – Ερντογάν μπαίνει σε νέα φάση! Η αρχή έγινε από τις ΗΠΑ, που αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες. Ακολούθησε η ίδια απόφαση από την Τουρκία. Μια σύλληψη, δυο ανακοινώσεις και ο «πόλεμος» Τραμπ – Ερντογάν που συνεχίζεται.
Η Ουάσινγκτον ήταν η πρώτη που αποφάσισε να κλείσει την πόρτα στους Τούρκους, μετά τη σύλληψη Τούρκου υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Η «απάντηση» της Άγκυρας δεν άργησε. Και μάλιστα με… ειρωνεία.
Πήραν την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με τα ίδια λόγια, ανακοίνωσαν ότι και η Τουρκία με τη σειρά της «κλείνει» τις πόρτες για τους Αμερικανούς!

Βρείτε τις… διαφορές Η… «πέτρα» του σκανδάλουΗ Άγκυρα κατηγορεί τον υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου πως ήταν… άνθρωπος του Γκιουλέν. Όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή η σύλληψη έγινε την περασμένη Τετάρτη. Τον υπάλληλο βαρύνουν κατηγορίες για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της κυβέρνησης της Τουρκίας.
Πως ήταν συνεργάτης του Γκιουλέν, με λίγα λόγια, τον κατηγορούν. Ένας… «συνεργάτης» του Γκιουλέν που δούλευε στο αμερικανικό προξενείο. Ο υπάλληλος που κατηγορείται για διασυνδέσεις με τον εχθρό του Ερντογάν, προφυλακίστηκε. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Η Ουάσινγκτον καταδίκασε τη σύλληψη, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.

Οι ΗΠΑ

Η σύλληψη προκάλεσε νέους τριγμούς στις ήδη τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Οι οποίες ξεκίνησαν να «τρίζουν» πριν καν την πρώτη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Μάιο.
Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει αυξηθεί εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία. Η Άγκυρα την θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK.
Η Τουρκία ασκεί, επίσης, πιέσεις στην Ουάσινγκτον για να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Αλλά οι όποιες προσπάθειές της, έχουν πέσει στο κενό.
Μετά τη σύλληψη του υπαλλήλου του προξενείου, ήρθε η ώρα για «κυρώσεις». Η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στις εγκαταστάσεις της στη χώρα. Θέλει να «επαναξιολογήσει» τη δέσμευση των τουρκικών αρχών στην ασφάλεια του προσωπικού της, ανακοινώθηκε.
«Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσει σε εκ νέου αξιολόγηση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας στην ασφάλεια της αποστολής και του προσωπικού των ΗΠΑ», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.
«Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και τα προξενεία μας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης, αναστείλαμε με άμεση ισχύ όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για μη μετανάστες σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

Η Τουρκία

Φυσικά, η Άγκυρα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Απάντησε, άμεσα και με τον ίδιο… τρόπο! Ανακοίνωσε ότι επίσης αναστέλλει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς. Εξαιρούνται μόνο οι βίζες για μετανάστες.
Οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσινγκτον. Θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου